Završna konferencija Twinning light projekta ‘’Unaprijeđenje zaštite prava intelektualne svojine u Crnoj Gori’’ održana je u Podgorici, u EU Info centru, 4. decembra 2014.god., u organizaciji Delegacije EU u Crnoj Gori i Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore.

U uvodnom obraćanju, gospodin Andre Lys, direktor Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti da se obrati prisutnima i crnogorskoj široj javnosti povodom zatvaranja ovog projekta, koji finansira EU, čiji ukupni budžet iznosi 250.000 EUR, i na samom početku naglasio da značaj ovog projekta premašuje njegovu nominalnu vrijednost’. Gospodin Lys je potom govorio o globalnom značaju zaštite prava intelektualne svojine, navodeći da je ‘’sve veća zastupljenost krivotvorene robe na tržištu postala globalni problem posljednjih godina. Prema podacima Obavještajnog biroa za krivotvorenje (CIB) Medjunarodne privredne komore (ICC), krivotvorena roba ima udio od 5 do 7% u svjetskoj trgovini. Danas gotovo sve može biti krivotvoreno – čak i hrana za bebe i ljekovi, što može imati smrtne posljedice’’ Gospodin Lys je zatim govorio o projektu koji će zvanično biti zatvoren 16. decembra 2014.god., istakavši da je projekat imao za cilj pružanje pomoći Crnoj Gori u savladavanju velikih izazova u oblasti intelektualne svojine. Za saradnju u implementaciji projekta, između Danskog zavoda za patente i žigove i Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, gospodin Lys je rekao da je ‘’to primjer koji pokazuje kako se može uspostaviti učinkovito i plodonosno partnerstvo između administracije države članice i crnogorskih državnih institucija.’’ Gospodin Lys se zatim osvrnuo na realizaciju projekta, nazvavši je uspješnom i zaključivši da ‘’ovaj projekat pokazuje kako se u kratkom vremenu može sprovesti veliki broj aktivnosti, uz proaktivan i efikasan pristup, sa dugoročnim efektima.’’

Gospodin Novak Adžić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, pozdravio je sve prisutne i istakao izvanrednu saradnju između Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore i Danskog zavoda za patente i žigove u implementaciji ovog projekta. Pored toga što je  implementator projekta, Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore je i glavni korisnik projekta, zajedno sa drugim crnogorskim institucijma koji su učesnici u sistemu zaštite i sprovođenja prava intelektualne svojine u Crnoj Gori, i to: Ministarstvom ekonomije, Tržišnom inspekcijom, Upravom carina, Upravom policije, Privrednim sudom, Vrhovnim državnim tužilaštvom, Centrom za obuku nosilaca pravosudne funkcije. Gospodin Adžić je potom rekao da su sve institucije – korisnice projekta aktivno učestvovale u realizaciji projektnih aktivnosti kroz sve 4 komponente projekta, kroz projektne aktivnosti: seminare skrojene tačno po mjeri svake pojedinačne institucije; studijsku posjetu Danskoj; izradu analize crnogorskog zakonodavstva za oblast IS u cilju njene dalje harmonizacije sa zakonodavstvom EU. Gospodin Adžić je najavio održavanje kampanje pod nazivom ,,Falsifikati koštaju više – kupujmo originale’’ koja će se održati u Mall of Montenegro, 10. decembra 2014.god. Pored toga, direktor Adžić naglasio je da projektna aktivnost koja će se posljednja realizovati – pripreme za osnivanje formalnog tijela za unaprijeđenje koordinacije između institucija sistema zaštite i sprovođenje prava IS u Crnoj Gori – predstavlja najvažniju aktivnost. Gospodin Adžić se zahvalio Delegaciji EU u CG, koja je zadužena za nadgledanje projekta, na podršci, posebno gospodinu Andre Lys-u i gospođi Nini Marković; gospodinu Kenneth Wright-u , lideru projekta , na saradnji koja se odvijala kroz posve partnerski odnos. Gospodin Adžić je rekao da se nada da će biti prilike za nastavak saradnje sa Zavodom Danske, kao i za učešće u nekom sličnom projektu finansiranom od strane EU.

Lider projekta, gospodin Kenneth Wright, govorio je o globalnom značaju zaštite prava intelektualne svojine, sa naglaskom na negativan uticaj piraterije i krivotvorenja na svjetsku ekonomiju, kao i na ekonomiju pojedinačnih država, rekavši ,,Godišnje u svjetskoj trgovini pojavljuje se krivotvorena roba u vrijednosti od 525 milijardi EURa i taj novac ne odlazi državi i društvu, već završava kod krimilaca. Stoga je neophodno pojačati mjere borbe protiv piraterije i krivotvorenja, a to se može uraditi, između ostalog, kroz podizanje svijesti javnosti o značaju zaštite prava IS i borbe protiv krivotvorenja i piraterije.’’ Gospodin Wright je zatim rekao da Danski zavod za patente i žigove ima ogromno iskustvo u radu sa Twinning projektima i da je od 2005.god. do danas  implementirao 7 takvih projekata u Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Turskoj, Hrvatskoj, Moldaviji i Jermeniji. Pri tom je naglasio da projekat koji se implementira u Crnoj Gori smatra izuzetno uspješnim i da je u kratkom vremenskom roku realizovan veliki broj aktivnosti na najbolji mogući način. Naveo je činjenicu da je održano 16 seminara  za sve institucije korisnike projekta, u kojima su predstavnici svih crnogorksih institucija aktivno učestvovali. Evidentno je zadovoljstvo učesnika seminara i eksperata -  predavača, a što je posebno korisno jeste proaktivni pristup svim aktivnostima, koji će doprinijeti ostvarenju odličnih rezultata projekta, sa dugoročnim efektima. Gospodin Wright potom je najavio održavanje kampanje ‘’Falsifikati koštaju više – kupujmo originale’’ , koja će se održati u Mall of Montenegro, 10. decemba 2014.god. Gospodin Wright zahvalio se svim učesnicim u projektu na izvanrednoj saradnji i izrazio nadu da će biti prilike za nastavak saradnje.

Dr Srdjan Bulatović, profesor klasične gitare, pozdravio je sve prisutne, naglasio da je zadovoljan što ima priliku da na ceremnoji zavaranja projekta može da kaže koliko je za umjetnike važno da njihova prava budu adekvatno zaštićena i kako takva zaštita obezbjedjuje ne samo finnsijsku korist, u konkretnom slučaju autorima i izvođačima muzike, već i osjećaj sigurnosti koji im daje podstrek i osjećaj relaksiranosti u smislu da se mogu svojim poslom bavitti uz uvjerenost da rade u sigurnom i uređenom ambijentu. Naglasio je da njemu lično mnogo znači podrška PAM-a, organizacije za zaštitu prava autroa muzike, pored svega što je već rekao, i u savjetodavnom smislu ‘’jer nije lako umjetniku da se izbori za svoja prava’’.