Predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore Dragana Ranitović, v.d. pomoćnica direktora za Sektor za autorsko i srodna prava, međunarodnu saradnju i informacione usluge i Milica Petrović Njegoš, samostalna savjetnica u Odsjeku za autorsko i srodna prava i međunarodnu saradnju učestvovale su na završnoj radionici Međunarodnog projekta za saradnju u oblasti autorskog i srodnih prava (IPCC) u Istanbulu, Turska, 3.-6. maja 2018. godine. Teme radinice su bile: "Aktivnosti u cilju podizanja javne svijesti o značaju autorskog prava i borbe protiv piraterije" i “Buduće perspektive i prijedlozi saradnje u oblasti autorskog i srodnih prava"

Radionicu je otvorio gospodin Nihat GÜL – pomoćnik ministra za kulturu i turizam Turske. On je prisutne pozdravio izražavajući zadovoljstvom ovim projektom i ukazujući na značaj autorskog i srodnih prava. Pojedinačno je naveo sve radionice koje su održane u okviru projekta, izlažući kratak istorijat radionica i ističući doprinos svake zemlje učesnice.

Nakon toga zemlje učesnice: Albanija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Georgija, Kazahstan, Kirgistan, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Turska, Ukrajina i Uzbekistan su imale prezentacije na teme “Aktivnosti u cilju podizanje javne svesti o značaju autorskih prava i borbi protiv piraterije” i “Buduće perspektive i prijedlozi budućih kooperativnih aktivnosti u oblasti autorskog i srodnih prava”.

Dragana Ranitović, pomoćnik direktora održala je prezentaciju na temu “Aktivnosti u cilju podizanje javne svesti o značaju autorskih prava i borbi protiv piraterije”, a samostalna savjetnica Milica Petrović Njegoš, prezentaciju na temu “Buduće perspektive i prijedlozi budućih kooperativnih aktivnosti u oblasti autorskog i srodnih prava”.

Tokom završne radionice učesnici su bili u prilici da se kroz prezentacije upoznaju sa različitim aktivnostima, koje zemlje učesnice projekta preduzimaju u cilju podizanje javne svesti o značaju autorskih prava i borbi protiv piraterije. Ove aktivnosti su u prezentacijama prikazane, između ostalog kroz reklame, promotivne video zapise, kampanje, razne akcije i slično. Takođe bilo je riječi i o budućim planovima i projektima. Tokom trajanja radionice svi učesnici su aktivno učestvovali u diskusiji.

Projekat je zatvorio, gospodin Kemirtlek Aydın, predstavnik Turkey World Foundation, sumirajući utiske o učešću zemalja u doprinosu projekta, te izrazio uvjerenje o postignutom uspjehu.

Učesnicima su uručeni Sertifikati o učešću i doprinosu projektu.