PODGORICA, Crna Gora je spremna da već tokom rumunskog predsjedavanja EU, od 1. januara naredne godine, uputi zahtjev za zatvaranje još šest poglavlja, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević za TVCG. Zemlje članice se suočavaju s brojnim izazovima, ali je, kako je kazao, EU čvrsto opredijeljena za prijem država ZapadnoG Balkana u taj savez. Crna Gora je od početka pregovora sa Evropskom unijom otvorila 31, a zatvorila tri poglavlja. To je, smatra glavni pregovarač, odličan rezultat i dodaje da bi ubrzo trebalo da otvorimo i dva preostala poglavljA koja se odnose na zaštitu životne sredine i konkurenciju.

- U određenim sektorima smo već postigli internu spremnost i očekujemo da već tokom rumunskog predsjedavanja Uniji predamo za ocjenu ispunjenosti mjerila i pristupimo zatvaranju. Prije svega mislim na poglavlje koje se odnosi na zaštitu intelektualne svojine, zatim privredno pravo, informaciono društvo, saobraćajnu infrastrukturu-rekao je Drljević.

Broj otvorenih i zatvorenih poglavlja je rezultat velikog napora koji je naša administracija sprovela što je dovelo do reformi u različitim oblastima. Evropski put Crne Gore je, dodaje Drljević, siguran, iako se i sama Unija suočava sa brojnim izazovima, pa i kada je riječ o politici proširenja. - Međutim, ono što je sigurno zacrtano to je da je Evropska unija čvrsto opredijeljena za proširenje na Zapadni Balkan, a mislim da naši građani vjeruju i žele i da budu dio zajednice razvijenih zemalja - dodao je Drljević.

On je zaključio da se priključenje Uniji ne zasniva samo na pukim brojkama, već je proces koji se tiče cijelog društva. Zbog toga je, zaključuje Drljević, svakom građaninu važno približiti evropske vrijednosti kao i razloge članstva u Evropskoj uniji.

Izvor: Pobjeda, ponedjeljak, 12. novembar 2018., godina LXXV/Broj 18991, strana 4., Autor: R.P.