Medalja za pronalazače Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu dodjeljuje se od 1979. godine, s ciljem stimulisanja aktivnosti pronalazača inovatora širom svijeta.

Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu Medalju dodjeljuje preko nacionalnih organizacija izvrsnim pronalazačima, kako bi se odalo priznanje za izuzetan doprinos ekonomskom i tehnološkom razvoju zemlje iz koje dolaze.

Zavod za intelektualnu svojinu je po osnovu saradnje sa ovom prestižnom organizacijom objavilo Konkurs za dodjelu WIPO Medalje za pronalazače, 1. marta 2018. godine na web sajtu Zavoda, sa rokom prijavljivanja do 1. aprila 2018. godine.

Imajući u vidu dugogodišnji naučnoistraživački rad koji je rezultirao pronalaskom, kao i veliki ekonomski značaj istog za razvoj Crne Gore, pronalazač Svetlana Popčetović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, dobitnik je Medalje za pronalazače Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu za pronalazak „Zamjena za prirodno plodno zemljište”.

Svečana dodjela WIPO Medalje upriličena je 28.maja 2018. godine povodom obilježavanja 10. godina od osnivanja Zavoda u Crnogorskom Narodnom Pozorištu.