Predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, na čelu sa direktorom, gospodinom Novakom Adžićem, boravili su u trodnevnoj studijskoj posjeti Zavodu za industrijsku svojinu češke Republike, u periodu od 11. do 13. maja 2010. godine. Ovu posjetu organizovala je Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO)  iz okvira Plana godišnje pomoći za Crnu Goru, kao članicu ove renomirane organizacije.

Prvi dan posjete imao je svoj visoki nivo. Izvršni direktor češkog Zavoda, gospodin Josef Dvornak, poželio je dobrodošlicu predstavnicima crnogorskog Zavoda, istakavši 90-to godišnju tradiciju češkog Zavoda, nakon čega je izvršena prezentacija rada Zavoda za industrijsku svojinu češke Republike. Ovaj zavod ima razvijena pravila i procedure, koje u potpunosti odgovaraju medjunarodnim standardima, na osnovu kojih se odvija  stručni rad osoblja, pružaju informacije klijentima i daju praktični savjeti. česki Zavod je primjer visoko funkcionalnog organa državne uprave čije iskustvo i praksu nastoje da slijede i drugi zavodi u svijetu.  Nakon ove prezentacije, predstavnike ZISa primio je i pozdravio predsjednik češkog Zavoda, gospodin Josef Kratochvil. Tokom ovog sastanka, direktor crnogorskog Zavoda, gospodin Novak Adžić, pokrenuo je inicijativu za zaključivanje sporazuma o bilateralnoj saradnji, što je predsjednik Kratochvil prihvatio. Direktor Adžić istakao je izvanrednu saradnju ZISa sa WIPOom, dobru komunikaciju sa češkim Zavodom, kao i tradicionalno dobre odnose izmedju dvije države, češke Republike i Crne Gore. Gospodin Kratochvil takodje je prihvatio poziv direktora Adžića da posjeti Crnu Goru radi konkretnih dogovora oko buduće bilateralne saradnje izmedju zavoda.

U toku drugog i trećeg dana posjete, na osnovu precizne agende, stručnjaci Zavoda za industrijsku svojinu češke Republike upoznali su predstavnike ZISa sa načinom rada češkog Zavodu, kroz  prezentacije svakog segmenta stručnog rada Sektora za žigove, Sektora za patente, Sektora za dizajn, Sektora za proceduru vodjenja sporova, kao i sa sprovodjenjem savremenih obuka o nasavremenijim praksama i iskustvima u oblasti industrijske svojine u svijetu.

Posjeta je obostrano ocijenjena kao dobra i uspješna.