Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore Novak Adžić primio je danas u Podgorici direktora Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske Željka Topića, koji boravi u posjeti Crnoj Gori. Direktori zavoda izrazili su obostarno zadovoljstvo zbog susreta koji predstavlja inicijalnu tačku buduće bilateralne saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Hrvatske. Ta saradnja ima osnov u Protokolu o saradnji u procesu evropskih integracija, koji je zaključen između Ministarstva za evropske integracije Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske 12. januara 2007. godine u Podgorici.

Gospodin Adžić je istakao izuzetan značaj saradnje između dviju institucija, i predložio konkretne modele buduće saradnje, na osnovu Nacrta sporazuma čiji je sadržaj generalno definisan u prethodnoj komunikaciji i razmatran tokom sastanka. Potpisivanje tog sporazuma uslijediće nakon sprovođenja internih procedura u dvijema državama. Gospodin Adžić je, takođe, upoznao hrvatskog kolegu sa statusom sistema industrijske i intelektualne svojine u Crnoj Gori, te sa kompetencijama Zavoda i aktivnostima vezanim za zaštitu prava intelektualne svojine koje se sprovode u Zavodu.

Direktor Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Hrvatske izrazio je zadovoljstvo zbog svog dolaska u Porgoricu, ističići da je povod ove posjete za hrvatski Zavod od izuzetne važnosti, s obzirom na zajednički cilj koji se odnosi na dostizanje društvene koristi kroz ostvarivanje zaštite prava intelektualne svojine. Gospodin Topić je istakao da je redifinisanje najboljih mogućih bilateralnih odnosa od obostrane koristi u svjetlu procesa pridruživanja EU, za šta su vezana stremljenja obiju država. On je takođe naglasio da intelektualna svojina, kao izuzetno važna oblast, pruža mogućnosti sveobuhvatne saradnje i to kroz oblast legislative, institucionalne infrastrukture, kao i kroz dobro osmišljene programske projekte. Gospodin Topić je iskazao uvjerenost da će kroz razmjenu informacija o intelektualnoj svojini, razmjenu iskustava u vezi sa pristupanjem EU, a naročito kroz zajedničke aktivnosti na definisanju i ostvarivanju regionalnih interesa u pogledu intelektualne svojine, Zavod Hrvatske i Zavod Crne Gore doći do krajnjeg cilja, odnosno do razvoja sistema intelektualne svojine kao nacionalnih sistema i njihovog uspješnog funkcionisanja u svjetlu EU integracija.