U Zavodu za intelektualnu svojinu Crne Gore, 15. oktobra 2010. godine, održan je prvi sastanak IPA Nacionalnog projekta o intelektualnoj svojini.

Učesnici na ovom sastanku, koji označava zvanični početak realizacije ovog izuzetno značajnog projekta u oblasti zaštite prava intelektualne svojine u Crnoj Gori, bili su predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, gospodin Nicola Bartolini, šef Operativnog sektora, gospodja Dawn Adie-Baird, menadžer u Operativnom sektoru; predstavnici Evropskog patentnog Zavoda (EPO), gospodin David Jelerčić i gospodja Ingrid Cailhol; pomoćnik ministra ekonomije Crne Gore, gospodin Zoran Perišić, kao i predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, na čelu sa direktorom, gospodinom Novakom Adžićem.

Projekat finansira Evropska komisija, a realizuje EPO. Korisnik projekta je Ministarstvo ekonomije, a ciljna institucija Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore. Projektom je predvidjena ekspertska podrška Ministarstvu ekonomije u izradi Nacionalne strategije u oblasti intelektualne svojine, u saradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualnu svojinu (WIPO).

Pored toga, projekat se fokusira na izgradnju kapaciteta ZISa kroz zaokruživanje informacione infrastrukture ZISa koja će omogućiti funkcionalno odvijanje radnih procesa, na osnovu odgovarajuće obuke zaposlenih. Ovaj projekat predstavlja nadgradnju i nastavak IPA Regionalnog programa o industrijskoj i intelektualnoj svojini za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, čiji je Crna Gora korisnik zajedno sa još 7 zemalja, a koji se nalazi u završnoj fazi. Na sastanku su definisane aktivnosti koje će se realizovati u toku narednih 18 mjeseci, kao i način implementacije projekta.