Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore objavljuje Priručnik za postupanje u oblasti patenata. Priručnik je pripremila ekspert Jasminka Adamović, načelnica Odeljenja za patente Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Finansijska podrška ostvarena je putem IPA nacionalnog projekta, koji je finansirala Evropska komisija. Priručnik se objavljuje sada iz razloga što se čekalo donošenje Zakona o patentima Crne Gore a takođe i Zakona o opštem upravnom postupku, koji je trebao da stupi na snagu 1.jula 2016.godine. Međutim, stupanje na snagu odloženo je do 1. januara 2017. godine.

Cilj Priručnika za postupanje u oblasti patenata je pružanje stručne podrške u tumačenju Zakona o patentima i propisa za sprovođenje formalnim ispitivačima Zavoda za intelektualnu svojinu (Zavod), kao i ostalim korisnicima crnogorskog patentnog sistema (patentnim zastupnicima, pronalazačima i njihovim udruženjima, univerzitetima i istraživačkim institutima).

Priručnik nastoji opisati sve poslove koje formalni ispitivači Zavoda moraju sprovoditi u postupku priznavanja patenata kao i ostale poslove koji se povodom tog postupka javljaju.

Razmatranjem pojedinih slučajeva od strane Zavoda ili sudske prakse, očekuje se razvoj prakse Zavoda. Kao rezultat navedenoga, Priručnik će prema potrebi biti revidiran i ažuriran.

Molimo uvažene posjetioce web stranice Zavoda da imaju u vidu da je pozivanje u Piručniku na odredbe Zakona o opštem upravnom postupku, harmonizovano sa Zakonom koji stupa na snagu 1. januara 2017. godine.

Priručnik možete preuzeti ovdje kao i u rubrici E-usluge/Priručnici.