Valentina Radulović Šćepanović, direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore i Mladen M.Koprivica, ispitivač za patente, na poziv Evropskog patentnog zavoda - Patentna akademija, boravi u službenoj posjeti Oslu, Norveška od 18-24.11.2018. godine, a u cilju aktivne participacije na Konferenciji ,, Zelene tehnologije i obnovljiva energija - inovacije i patenti”.

Biće to jedinstvena prilika da se od eminentnih stručnjaka u ovoj oblasti saznaju informacije o postignućima i stremljenjima kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, patentiranje u oblasti zelenih tehnologija, uloga vještačke inteligencije u optimizaciji posljedica klimatskih promjena i slicno.

Takodje, u organizaciji Patentnog zavoda Norveške, u nastavku Konferencije delegacije će biti upoznate sa uspješnim primjerom Norveške u primjeni patentibilnosti u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Alternativni izvori energije, kao okosnica sveukupnog ekonomskog razvoja, su nesporno od izuzetnog znacaja. Crna Gora raspolaže ogromnim, ali još uvijek nedovoljno iskoristenim, u prvom redu solarnim i vjetro potencijalom. Ova konferencija je od prvorazredne vaznosti, kako u pogledu spoznaje uloge energije u savremenom trentku, tako i kroz sagledavanje potrebu preduzimanje čitavog niza mjera za podstucanje kreativnosti (inovativnosti) kod nacionalnih podnosilaca. Dragocjena znanja i iskustva sa Konferencije pozitivnim praksama bice snazan podstrek za sve vecu i uspjesniju primjenu zelenih tehnologija i promovisanje obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori.