Dogovoreni pocetni koraci intezivne saradnje WIPO Akademije i Crne Gore

Direktorica ZIS Crne Gore Valentina Radulovic Scepanovic i pomocnica direktora Dragana Ranitovic nastavile su svoje izuzetno uspjesno ucesce na Generalnoj skupstini zemalja clanica WIPO.

Direktor WIPO Akademije, gospodin Sherif Saadallah sa saradnicima uvazio je interesovanje crnogorske delegacije i organizovan je veoma sadrzajan i konstruktivan sastanak. Direktorica Zavoda je u pozdravnoj rijeci cestitala g-dinu Saadallah znacajan jubilej koji slave ove godine-20 godina WIPO Akademije. Istakla je da je Akademija postala globalni centar za treninge i edukaciju iz oblasti intelektualne svojine i da je cast i zadovoljstvo ostvariti saradnju sa Akademijom. U izuzetno otvorenom i prijateljskom razgovoru, razmijenjene su informacije o sve cetiri vrste programa koje Akademija nudi: Profesionalni razvoj, Ucenje na daljinu, Partnerstvo sa univerzitetima i Ljetnje skole. G din Saadalah i njegov tim saopstili su apsolutnu otvorenost za sva iskazana interesovanja delegacije Crne Gore i definisan je redosljed pocetnih koraka.

Petog dana zasijedanja Generalne skupstine, 28. septembra, nastavljeno je razmatranje tacaka iz utvrdjenog dnevnog reda. Posebno se izdvojila raspravu o Marakeskom ugovoru koji se bavi pitanjem olaksavanja pristupa objavljenim radovima za osobe koje su slijepe, slabovide ili im je na drugi nacin onemoducen pristup stampanim djelima. U uvodnom izlaganju je saopsteno da je, do sada, 41 od 191 zemlje clanice WIPO potpisala Marakeski ugovor, kao i da je u nekoliko zemalja procedura potpisivanja u toku. WIPO je 2018. godinu posvetio promociji Marakesa i, u tom cilju, organizovao 11 razlicitih aktivnosti. Istaknuto je da se ocekuje znacajan napredak u ovoj oblasti, obzirom da je EK potpisala pomenuti ugovor i da se uskoro ocekuje prikljucenje zemalja clanica EU. Generalni direktor WIPO, gdin Gurry licno se zalozio da zemlje EU, ali i ostale sto prije krenu u implementaciju Marakeskog sporazuma podvlaceci njegove vaznost i znacaj.

U ponedjeljak, 1. oktobra, izmedju ostalog, izvrsen je izbor odredjenih clanova komiteta i radnih tijela WIPO-a. Takodje, vodila se intenzivna rasprava o otvaranju novih eksternih kancelarija WIPO.

Kao i prethodnih dana, delegacija je ucestvovala u veoma dimamicnom i posvecenom radu CEBS grupe.

Takodje, Delegacija je prisustvovala i drugim dogadjajima koji su organizovani. Poseban znacaj imala je Ceremonija “Deponovanje instrumenta ratifikacije Marakeskog ugovora od strane EU”. Na ceremoniji su govorili gospodin Francis Gurry, generalni direktor WIPO, gospodja ambasadorka Elisabeth Tichy-Fisslberger, stalni predstavnik Austrije u UN i drugim medjunarodnim organizacijama u Zenevi i gospodja Claire Bury, zamjenik generalnog direktora WIPO.

Delegacija ce svoje aktivnosti na ovogodisnjoj Skupstini zemalja clanica WIPO krunisati sjutra potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa generalnim direktorom WIPO, g-dinom Fransis Gari.