Drugog dana radionice Međunarodnog projekta za saradnju u oblasti autorskog i srodnih prava (IPCC) delegacija Crna Gora je imala izlaganje i prezentaciju na temu ”Izuzeci i ograničenja autorskog i srodnih prava”.

U uvodnom izlaganju Valentina Radulović Šćepanović, direktorica Zavoda za intelektualnu svoju je podcrtala dug kontinuitet poštovanja i zaštite autorskog prava u Crnoj Gori i izuzetne rezultate Crne Gore postignute u oblasti intelektualne svojine.

Dragana Ranitović, v.d. pomoćnica direktora Sektora za autorsko i srodna prava, međunarodnu saradnju i informacione usluge je posebno ukazala na rješenja iz Zakona o autorskom i srodnim pravima, koja se odnose na ograničenja i izuzetke, kao i na odredbe koje tretiraju sistem nadoknada.

Na marginama Radionice, upriličen je susret sa Nikoloz Gogilidze, direktorom SAKPATENTI-Nacionalni centar za intelektualnu svojinu Gruzije. Razmijenjena su iskustva u oblasti zaštite geografskih oznaka, u kojoj Gruzija ima zapažene rezultate i razgovarano je o saradnji u toj oblasti. Dogovoreno je da prva zajednička aktivnost bude realizovana u Crnoj Gori, u narednih nekoliko mjeseci.

Prezentacije su imali: Srbija, Tadzikistan, Ukrajina i Uzbekistan. Prilikom zatvaranja Radionice istaknuto je da je, od svih dosadašnjih tema obrađivanih na radionicama održanim u okviru IPCC, sličnost između zemalja učesnica najveća upravo u ovoj oblasti. Ovo iz razloga što su zemlje uskladile svoje zakone sa pravom Evropske Unije.

Učesnicima radionice su dodijeljeni sertifikati.


alt