Službenice Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore (ZIS CG), v.d. pomoćnica direktora Dragana Ranitović i Lidija Martić, načelnica Odsjeka za sticanje prava na žig, industrijski dizajn i oznake geografskog porijekla, Sektor za industrijsku svojinu prisustvovale su “IP Executive week” od 09. do 12. jula 2018. godine u Minhenu, Njemačka.

“IP Executive week” je organizovan od strane Evropske patentne organizacije (EPO) i Zavoda za intelektualnu svojinu EU (EUIPO). Događaju su prisustvovali predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu iz 63 zemalje. Pozdravnu riječ imali su gospodin Antonio Campinos, predsjednik EPOa i gospođa Nellie Simon, šef kabineta i Direktor sektora za digitalne transformacije EUIPOa.

Tokom četri radna dana učesnici su imali priliku da čuju novosti u vezi upravljanja pravima intelektualne svjine, pomacima u razvoju vještačke intiligencije - četvrte industrijske revolucije, njene upotrebe u intelektualnoj svojini, uticaja blockchain-a na društvo posebno u odnosu na povrede prava IP, kao i mnogim drugim temama iz oblasti unapređenja razvoja prava industrijske svojine i konkretnog rada EPOa i EUPOa u oblasti IP. Predstavnice Zavoda su tokom “IP Executive week” uzele aktivno učešće u radionicama na sledećim temama “Efekti vještačke intiligencije na automatizaciju procesa u IP kancelarijama i strukturu IP kancelarija” i “Podrška ispitivačima u aktivnostima za širenje svijesti javnosti o značaju IP”.

Takođe, 12. jula predstavnice Zavoda imale su bilateralni sastanak u prostorijama EPOa sa direktorom sektora za Evropsku saradnju Karlom Pandolfijem i saradnicom Aliki Nichogiannopoulou u cilju daljeg unapređenja saradnje. Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo postignutim rezultatima u prethodnom periodu i planiranom dinamikom dalje saradnje.