Dana 04.04.2018. godine realizovana je prva zajednička akcija u sklopu kampanje pod nazivom ''Dani zajedničke akcije'' u tržnom centru ''ELKOS'', u Rožajama, a u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju zaštite prava intelektualne svojine.

Navedenu aktivnost je organizovao Zavod za intelektualnu svojinu, u saradnji sa Upravom carina, Tržišnom inspekcijom i Upravom policije. Tokom akcije Zavod je podijelio promotivni material i iskoristio priliku da zainteresovanim građanima objasnio šta su prava intelektualne svojine i zašto ih je potrebno poštovati. Takođe, predstavnici gore navedenih državnih organa su zainteresovanim građanima ukazali i na posljedice koje mogu nastati kupovinom i korišćenjem krivotvorene robe. Na štandu koji je bio posebno opremljen za te svrhe prezentovani su uzorci krivotvorene robe koju je Uprava carina zadržala prethodnih godina.

Istog dana službenici Uprave carina- Carinske ispostave Rožaje su prilikom kontrole robe namijenjene uvozu prekinuli carinski postupak i privremeno zadržali robu po osnovu sumnje u povredu prava intelektualne svojine. Tom prilikom privremeno je zadržana roba i to: 60 pari muških patika i 40 pari dječjih patika po osnovu sumnje da povrjeđuju žigove ''AIR MAX'' i ''adidas'' kompanija ''Nike Innovate C.V.'' iz Sjedinjenih Američkih Država i ''adidas AG'' iz Njemačke. O zadržavanju robe obaviješteni su zastupnici ovih kompanija radi preduzimanja daljih mjera u skladu sa Uredbom o postupanju carinskog organa sa robom za koju postoji osnovana sumnja da povrjeđuje prava intelektualne svojine.

U okviru zajedničke akcije inspektori Tržišne inspekcije u saradnji sa inspektorima Uprave policije izvršili su i kontrole kod privrednih subjekata na području Opštine Rožaje koji se bave prometom tekstila i obuće kao i drugih roba čijim prometom se mogu povrijediti prava intelektualne svojine. Većim dijelom vršen je nadzor nad primjenom odredbi Zakona o žigu. Dalje, izvršeno je ukupno 9 kontrola. Kod 2 subjekta nadzora utvrđene su nepravilnosti vezane za povredu žiga robne marke ,,Nike" i ,,Adidas“. U vezi navedenog, preduzete su mjere tj. roba je stavljena privremeno van prometa u ukupnoj vrijednosti od 726,00 eura do okončanja postupka kod nadležnih organa.

Prva zajednička akcija je ocijenjena od strane učesnika kao izuzetno uspješna, s obzirom na interesovanje koje je izazvala kod građana i u smislu postignutih rezultata.


altalt