Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, Novak Adžić, sa saradnicima, učestvovao je na Ceremoniji dodjele nagrada za industrijske dizajne, koja je održana u Milanu, 29. i 30. novembra 2016. god..

Organizator ovog novoustanovljenog događaja bio je Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije (EUIPO), a ceremonija je održana u Milanu, u paviljonu Uni Credit, u prisustvu 300 osoba – predstavnika Vlade Italije, visokih evropskih organizacija (EK i dr.), predstavnika zavoda za intelektualnu svojinu iz Evrope i šire, dizajnera, osoblja EUIPO-a, kompanija i menadžera iz čitavog svijeta.

Ceremonija je počela govorom Antonio Gentile-a, ministra za ekonomski razvoj Italije, koji je pozdravio inauguraciju ovog događaja, naglasivši značaj industrijskog dizajna kroz nalaze nedavno objavljene studije o IS intenzivnim industrijama u EU ekonomiji, koju su uradili EPO i EUIPO, a u kojoj se navodi da su ove industrije omogućile 27,8% svih radnih mjesta u EU u periodu od 2011-2013. (što konkretno znači da je oko 60 miliona ljudi u Evropi radilo u tim industrijama), od čega 12% pripada industrijama koje intenzivno koriste industrijski dizajn.

Baronica Neville-Rolfe, ministarka za energetiku i intelektualnu svojinu u Vladi Velike Britanje naglasila je, između ostalog, da njena država ostaje dosljedna zaštiti i sprovođenju prava intelektualns svojine, kako na nacionalnom tako i međunarodnom nivou, a zatim istakla da joj je čast da učestvuje i govori na ovom izvanrednom skupu.

Domaćin, Antonio Campinos, izvršni direktor EUIPO-a, prisutnima se obratio dobrodošlicom, uz obrazloženje da je došlo vrijeme da se oda priznanje kreatorima industrijskog dizajna, koji svojim jedinstvenim svojstvima (linijama, konturama, oblikom, bojom, teksturom i/ ili materijalom) dodaje vrijednost proizvodima i čini ih prepoznatljivim na tržištu, Antonio Campinos je objasnio da se nagrade dodjeljuju za izvrsnost u dizajnu i to nosiocima registrovanog dizajna Zajednice (RCD), bilo da se radi o pojedincima, malim biznisima ili velikim preduzećima, a zatim se zahvalio svim učesnicima koji su na ovaj događaj došli i otvorio ceremoniju.

Uslijedilo je predstavljanje kandidata za nagrade, po četiri (4) u svakoj od tri (3) kategorije, uz objašnjenje da je Žiri, sastavljen od eminentnih dizajnera i predstavnika visokih evropskih institucija, izvršio uži izbor među velikim brojem prijavljenih kandidata.

Nagrada u kategoriji ‘’Mala i nova preduzeća’’ dodijeljena je kompaniji Caimi Breveti S.P.A. za panele koji absorbuju zvuk, a koji su sačinjeni od poliestera, različite gustine i nejednakog oblika, što im omogućava da slamaju zvučne talase. Žiri je naglasio da je, prilikom odabira, posebno uvažio vizuelni i praktični spoj elemenata, a posebno ‘’sofisticirano i inteligentno korištenje RCD sistema’’ kroz svoju dobro osmišljenu strategiju upravljanja intelektualnom svojinom.

Nagradu za najbolji industrijski dizajn u kategoriji ‘’Industrija’’ dobila je kompanija Thule IP AB za dizajn dječijih kolica pod nazivom Thule urban glide, zbog originalnog dizajna, dobre tehničke konstrukcije, praktičnosti, mogućnosti adaptacije na različite stilove života, kao i zbog socijalne senzitivnosti.

Dobitnik nagrade za životno djelo je čuveni italijanski dizajner, Giorgetto Giugiaro, čija su dizajnerska rješenja mnogobrojnih marki automobile poznata u čitavom svijetu. Prvu priliku da dokaže svoj talenat Giugiaru je pružio Fiat, gdje se zaposlio 1955.god.. Nakon toga, radio je kao menadžer u Carozzeria Berone, a zatim je bio direktor Stajling centra i sektora za prototipe u Carrozeria Ghia. Zajedno sa tehnologom Aldo Mantovani-em, 1968. god. osnovao je Italdesign u Monclaier-u, blizu Torina. Tokom svoje 45 godina duge karijere, Giugiaro je dizajnirao 200 modela koji su stavljeni u proizvodnju, a rezultat je 60 miliona automobila na putevima širom svijeta! Pored uspješnih italijanskih, japanskih, korejskih i , od nedavno i kineskih modela, Giugiaro je dizajnirao i modele automobile Folkswagen 1970-ih godina, uključujući Golf, Passat i Scirocco, kao i modele automobila Audi ’80, Seat Ibiza, Toledo i Malaga.

Prije zatvaranja ovog značajnog događaja, Antonio Campinos je najavio da će se naredna Ceremonija dodjele nagrada za najbolje industrijske dizajne održati u Varšavi, 2018.god., gdje će domaćin biti Zavod za patente Republike Poljske.