U organizaciji Nacionalnog centra za Intelektualnu svojinu Gruzije - SAKPATENTI i Programa za razvoj privrednog prava (CLDP) - Ministarstva trgovine SAD-a, u Batumiju, Gruzija, u periodu od 11-13.07.2018. održana je, sada već tradicionalna, 4-ta medjunarodna konferencija: “Gruzija u borbi protiv falsifikata i piraterije”.

Eminentni stručnjaci u oblasti zaštite intelektualne svojine, predstavnici najznačajnijih medjunarodnih ogranizacija u pomenutoj oblasti (WIPO, EUIPO), eksperti američkog ministarstva trgovine i Carinske i granične zaštite, Udruzenja evropskih brendova, kao i predstavnici specijalizovanih advokatskih kancelarija iz Evrope i SAD-a, iznijeli su svoja postignuća i iskustva u kreiranju i primjeni različitih strategija za ostvarivanje efikasnijeg sprivodjenja zaštite prava intelektualne svojine.

Širok je raspon tema koje su bile predmet obraćanja eksperata, počev od uticaja piraterije na različite sektore evropske ekonomije, preko uspostavljanja uravnoteženog pristupa primjeni prava intelektualne svojine kroz izgradnju poštovanja prema istoj, zaštiti brendiranja, najboljoj praksi ostvarivanja carinske zaštite od falsifikata i piraterije na primjeru SAD-a, kao i legislativne okvire i pristupe problematici kalkulacije štete, sve do uticaja tehnologije i vještačke inteligencije na sprovodjenje zaštite Intelektualne svojine.

O mjerama i rezultatima do kojih se u borbi protiv falsifikata i piraterije došlo u našoj zemlji, ispred Zavod za Intelektualnu svojinu Crne Gore, na pomenutoj konferenciji učešće je uzeo, Mladen M. Koprivica, dipl.iur, samostalni savjetnik u Sektoru za industrijsku svojinu.


alt