Prvog radnog dana 12-og godišnjeg sastanka zemalja članica Evropske patentne mreže, okupljenima se najprije obratio predsjednik Evropskog patentnog zavoda (EPO), g-din Benoa Batisteli, koji je nakon srdačne dobrodošlice u ime EPO-a, prisutne podsjetio na napredak i postignuća do kojih se došlo u poslednjih 7 godina na putu kooperacije izmedju EPO-a i nacionalnih zavoda kao i partnerskih medjunarodnih organizacija.

Uslijedila su izlaganja, najprije prof. Leonidasa Filakusa, izvrsnog direktora Instituta za neurologiju i genetiku Kipra i Dr Dzordza Lukaidesa, prof. Univerziteta u Nikoziji kao i saradnika Instituta, usmjerena na značaju, koji se pridaje istraživanju i istraživačima na ovom polju nauke, svijesti o patentu kao ključu uspjeha i napretka za buduću inovativnost, ali i prozetosti nauke i poslovanja, kroz primjer puta SME-a na čijem čelu je jedan naučnik. Prof. Filipos Pacis ukazao je na značajnu transformaciju start-up okruženja na Kipru, apostrofirajući novi model kiparskog održivog razvoja zasnovanog na istraživanju, inovacijama i tehnološkom razvoju.

O patentima, trgovinskoj razmjeni kao i statistici po pitanju direktnih stranih investicija u EU, prisutne je, u izuzetno interesantnoj prezentaciji, izvijestio glavni ekonomista EPO-a, g-din Jan Menie.

Nastavak radnog dana, bio je usmjeren na pitanje međunarodne kooperacije i saradnje pojedinih nacionalnih zavoda. Posebno se istaklo obraćanje načelnika sekcije za međunarodnu kooperaciju njemačkog patentnog zavoda, g-dina Folkera Rigera, koji se osvrnuo na bezmalo četrdesetogodišnju saradnju njemačkog (DPMA) i patentnog zavoda Narodne Republike Kine (SIPO).

Konačno, kao predstavnik Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske Unije (EUIPO), skupu se obratio g-din Žoao Negreo, direktor sektora međunarodne saradnje i pravnih poslova, izloživši strategiju međunarodne saradnje EUIPO-a i uzajamne benefite te saradnje.