Ove godine, 28. maja se navršilo deset godina od osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore. Zavod je ovaj datum obilježio „Mjesecom intelektualne svojine“ od 28. aprila do 28 maja i u tom periodu sproveo niz aktivnosti, odnosno organizovao seminar o autorskim i srodnim pravima i kolektivnom upravljanju, zatim predavanje na Univerzitetu, predavanja u srednjim školama, promotivne kampanje i mnoge druge ativnosti.

Svečanost, povodom obilježavanja desetogodišnjice postojanja, upriličena je u Crnogorskom narodnom pozorištu 28. maja 2018. godine sa početkom u 11 časova. Naši gosti na svečanosti bili su predstavnici međunarodnih organizacija iz oblasti intelektualne svojine, predstavnici zavoda iz regiona, zatim predstavnici Vlade, organa državne uprave, organa lokalne samouprave, advokatskih kancelarija, malih i srednjih preduzeća, privatnih firmi, medija, pronalazači, autori, studenti, srednjoškolci, fizička lica i dr.

Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo predstavnike WIPO-a gospodina John Sandage, zamjenika generalnog direktora i Silviju Trpkovsku, višeg službenika u Sekciji za Centralnu Evropu, Baltičke i Mediteranske zemlje u WIPO, zatim Irenu Jakimovsku, administratora za međunarodnu saradnju Evropskog patentnog zavoda, potom direktore zavoda iz regiona Josipa Merdža, direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, Liliu Bolocan, generalnu direktoricu Državne agencije za intelektualnu svojinu R. Moldavije (AGEPI), Borghildna Erhingsdottir, generalnu direktoricu Islandskog patentnog zavoda, kao i čitav niz predstavnika zavoda iz regiona.

Zatim, naši gosti su bili prof. dr Danilo Nikolić rektor Univerziteta Crne Gore, Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore, prof. dr Vladimir Savković, glavni pregovarač za poglavlje 7 – Pravo intelektualne svojine i mnogi drugi.

Pozdravnu riječ imala je Valentina Radulović-Šćepanović, direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu. Ona je pozdravila prisutne ističući da je Zavod kroz vrijeme gradio svoju poziciju odgovornog i pouzdanog partnera građanima, stvaraocima i korisnicima dijela intelektualne svojine i svim institucijama i organizacijama u zemlji i inostranstvu, koje se bave zaštitom i promovisanjem prava intelektualne svojine.

Obraćanje direktorice, Radulović-Šćepanović možete pogledati ovdje.

Pored Radulović-Šćepanović na svečanosti su govorili ministarka ekonomije Dragica Sekulić, obraćanje ministarke možete pogledati ovdje, zatim John Sandage, zamjenik generalnog direktora WIPO, njegovo obraćanje možete pogledati ovdje i Irena Jakimovska, administrator za međunarodnu saradnju Evropskog patentnog zavoda, njeno braćanje možete pogledati ovdje.

Svečanost je bila prilika da svoje čestitke, putem video izjave upute i najviši zvaničnici međunarodnih organizacija i to : Francis Gurry, generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Benoit Battistelli, predsjednik Evropske patentne organizacije (EPO) i Antonio Campinos, izvršni direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije (EUIPO).

Svečanost je nastavljena ceremonijom uručenja WIPO trofeja za učenike i WIPO medalje za pronalazače. Naime, nagrada odnosno WIPO trofej za najbolji esej, na temu „Znanje i kreativnost – pokretačka sila čovječanstva“ dodjelena je Milici Maslovarić, učenici IV razreda Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana. Pored WIPO trofeja, Milici Maslovarić, kao i drugoplasiranoj Bojani Ivanović, učenici II razreda JU Gimnazije sa Cetinja i trećeplasiranoj Neveni Jovović, učenici II razreda Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, uručeni su kompleti knjiga, sponzorisano od strane Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i mobilni telefoni i promotivni materijal, sponzorisano od strane M:tel-a.

WIPO Medalja za pronalazače pripala je pronalazaču Svetlani Popčetović, diplomiranom inženjeru pejzažne arhitekture za pronalazak „Zamjena za prirodno plodno zemljište”.

Nakon ceremonije uručenja WIPO nagrada uslijedilo je potpisivanje memoranduma o saradnji. Potpisano je 5 memoranduma i to sa Univerzitetom Crne Gore, Privrednom komorom Crne Gore Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, Državnom agencijom za intelektualnu svojinu Republike Moldavije i Islandskim patentnim zavodom. Ovim memorandumima produbljena je već postojeća saradnja i osnaženi budući zajednički planovi u oblasti zaštite prava intelektualne svojine.

Zavod sa ponosom ističe svoju posvećenost u pružanju usluga svojim korisnicima u svim oblastima društva, počev od privrednika, privatnih i državnih firmi, preko studenata, pa sve do specijalizovanih advokatskih kancelarija, Univerziteta i drugih krovnih institucija u oblasti intelektualne svojine. Zavod će nastaviti krupnim koracima sa aktivnostima na podizanju javne svijesti o značaju intelektualne svojine, usavršavanju baza podataka, što kvalitetnijim i bržim procedurama priznavanja prava intelektualne svojine, pružanju specijalizovanih usluga i informacija, kao i obukama u oblasti intelektualne svojine.

altalt
altalt
altalt
altalt
altalt
altalt
altalt altalt