DAN INTELEKTUALNE SVOJINE, 26. april

DAN INTELEKTUALNE SVOJINE, 26. april

PDFŠtampaE-mail

 

 altOve godine obilježava se pod motom ’’vizionarski inovatori’’

 

 

26. april u svijetu se proslavlja kao Dan intelektualne svojine.

 

U cilju povećanja opšteg razumijevanja pojma i značaja intelektualne svojine, države članice Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (skr. WIPO) odabrale su 26. april, dan kada je Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu stupila na snagu, kao Dan intelektualne svojine.

 

U kalendaru značajnih svjetskih datuma, 26. april zabilježen je kao dan kada se slavi ljudska kreativnost i inovatorski duh iz kojih se stvaraju djela čovjekovog uma koja svoju punu valorizaciju dobijaju kroz zaštićena prava intelektualne svojine. Intelektualna svojina, kao nematerijalno dobro, predstavlja zamajac razvoja nauke, industrije i društva u cjelini. Ovogodišnji Dan intelektalne svojine posvećen je pronalazačima, inovatorima čijim su vizionarskim radom, genijalnošću i umješnošću razbijeni stereotipni kalupi i otvorene nove mogućnosti za osvajanje i ostvarenje novih izazova pred kojima se nalazi čovjek današnjice. Gospodin Francis Gurry, generalni direktor WIPOa, u poruci povodom Dana intelektualne svojine 2012.godine, posebno se obratio upravo takvim pojedincima i izrazio uvjerenost da ’’intelektualnu svojinu treba posmatrati kao snažan mehanizam za uspješno rješevanje takvih izazova’’. Gospodin Gurry je takodje podsjetio na neke od pronalazača čiji pronalasci imaju trajnu vrijednost, kao što je Gutenberg čija je presa za štampanje omogućila dostupnost i demokratizaciju znanja, zatim Marija Kiri koja je za svoje izvanredne pronalaske dobila dvije Nobelove nagrade – za fiziku i hemiju. Gospodin Gurry pozvao je i ohrabrio mlade ljude da se uključe u globalnu diskusiju o intelektualnoj svojini ’’zato što intelektualna svojina, po definiciji, podrazumijeva promjenu, dostignuće raznovrsnih transformacija koje čovjek želi da postigne u društvu.’’

 

Crna Gora je članica Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (od 2006. godine) i sa ovom organizacijom ostvaruje izvanrednu saradnju, na osnovu godišnjih Planova saradnje koji se zajednički izradjuju, u okviru kojih predstavnici crnogorskih institucija koje se bave zaštitom intelektualne svojine prolaze kroz specijalističke obuke i aktivno učestvuju u mnogobrojnim dogadjajima koje WIPO organizuje.

 

 

altFrancis Gurry, generalni direktor WIPO-a 

Poruka

 

 

  • English
Copyright © 2016. Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore